Anttila Erkki web170Anttila Erkki

Linnantie 7, 05200 Rajamäki
0400-508835
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Minua lasitaiteen tekeminen on kiehtonut yli 20 vuotta. Olen insinööri ja lasi on insinöörille sopivan haastava tekninen materiaali. Aloitin työskentelyn lasin kanssa värillisellä tasolasilla 1990-luvulla. Leikkasin kuva-aiheita ja liitin kappaleet yhteen kuparifoliotekniikalla. Tein lasitöitä, joita perinteisesti on kutsuttu taiteen kentällä ”kauniin luonnon jäljittelyksi”, ja ”kauneuden kokemiseksi”. Värit ovat hyvin tärkeitä ja erityisesti juuri lasimaalauksissa loistavat värit kaikkine sävyineen ja vivahteineen tuottavat sekä tekijälle että katsojalle tyydytystä tässä teknisesti vaikeassa taiteen lajissa.

Kun olin harjoittelun kautta saavuttanut riittävän osaamisen lasin leikkaamisessa, ei tasolasityöskentely yksinään enää inspiroinut minua. Ryhdyinkin pohtimaan uusia haasteita ja esittämisen tapoja. Kolmiulotteinen esittäminen oli vahvasti mielessäni. Mutta lasin hyttityöskentely oli vielä tuolloin minulle vierasta. Ensin ratkaisin kysymyksen yhdistämällä lasikappaleita lasiliimalla laminoiden. Työskentelin vain harvoilla väreillä, aluksi vain kirkkaalla ja mustalla lasilla. Kun sitten hyttityöskentely mahdollistui minulle, ryhdyin puhaltamaan lasia ja valamaan lasista solideja 3-D lasitöitä. Vahva haluni kehittyä työskentelyssäni lasin kanssa johti minut yhdistämään lasin muihin materiaaleihin ja käyttämään muita värejä. Inspiraationi kulki mustan lasin käyttöön värillisen lasin kanssa, jolloin myös värit tulevat voimakkaasti esiin. Tämän sivupolun kautta ryhdyinkin yhdistämään mustaa peltiä värilliseen lasiin, mikä tarjosi uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja varsinkin valaisimissa.

Minua ovat lasitaiteessa kiehtoneet erityisesti perinteisestä poikkevat tekemisen tavat. Eräs tällainen tapa on pintavärjätyn lasin käyttö, jolloin hion pintaan viivan ja kuvion ja paljastan lasin pohjavärin. Näin olen löytänyt uudenlaisen esittämisen lasitöissäni: ei siis mustaa viivaa värilliseen pintaan, vaan värillinen viiva toisenväriseen pintaan.

Kun tänään mietin uusia haasteita lasitaiteessa, tulee mieleeni vääjäämättömästi uudet valolähteet, ennen kaikkea led-lamput. Esimerkiksi valon fokusointi, valon säädettävyys ja vaihtelevat värit tarjoavat jotain aivan uutta ja niinpä lasitaiteilijakin voi käyttää hyväkseen erityisesti tämän valon tarjoamia mahdollisuuksia.

Erkki Anttila


Ihastus, mustaksi patinoitu pelti valmistettu 2006 50 x 70 cmViljamaksiinin ikkuna 40 x 100 cm 2010Finlandia veistos 25 x 25 x 3 cm 2004. Sibelius talon urkuprojekti.Nyrkki veistos 30 x 20 x 10 cm 2007. Laminoitua lasia ja muovailtua kipsia.Tornator 45 x 100 cm 2009. Leikattua ja hiottua pintavarjattya lasia