Virtomaa Hanna

Anjalankatu 7 A 8, 24100 SALO 
040-5212324
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Opiskelin ensin tekstiilialaa (ompelija, vaatetusalan artenomi), sitten löysin materiaaliksi lasin Kankaanpään opiston kesäkursseilta. Vuosina 2001 - 2003 opiskelin lasialaa Skotlannissa suorittaen arvosanan HND in Architectural and Decorative Glass Work. Lisäksi olen osallistunut useille hopeatyökursseille ja teen myös hopeakoruja.

Lasityöni toteutan pääasiassa sulatustekniikoilla ja suurin osa töistäni on vateja. Lopputyövatini ’The Snake’ voitti Advanced Art Glass –kategorian Skotlannin ammattikorkeakoulujen välisessä kilpailussa 2003 (FESCC Scotland Competition). Suomalainen kastemalja – kilpailuun (2013) osallistuin vadilla ’Parven pienin’, joka valittiin 15 parhaan joukkoon ja maata kiertäneeseen näyttelyyn. Teen myös lyijylasi- ja kuparifoliotöitä sekä hyödynnän esim. hiekkapuhallusta koristeluissa. Osaan töistäni yhdistän kierrätyselementtejä.

Lasitaiteilijana koen olevani luova kädentaitaja, vaihtelevat aiheeni sekä suunnittelen että toteutan  itse. Lasia työstämällä käsittelen ympärilläni olevia asioita, jotka koskevat tai koskettavat minua. Suunnitteluvaiheessa hahmotan aihetta itselleni ja toteutuksessa pyrin löytämään ajatuksilleni muodon, joka toivoakseni puhuttelee myös muita. Teknisten haasteiden lisäksi lasissa kiinnostaa myös sen vastakohtaisuus: kiiltävän sileä tai viiltävän terävä sekä kova, joka särkyy helposti. Toisinaan kyse on myös tahtojen kohtaamisesta – lasin ja omani. Itselleni – kuten monelle muulle lasista lumoutuneelle - olennaisinta on lasin ja valon liitto, joka parhaimmillaan luo upeita heijastumia tai moninkertaistaa värien voiman.

Kädentaitoihin liittyy myös särmää, sielua, joka tekee töistä ainutkertaisia. Lasitaiteessani yhdistyvät näkemys ja toteutus mahdollisimman selkeinä ja yksinkertaisina. Töissäni kokeilen usein, kuinka vähän on riittävästi.